PERINTEESTÄ PÄTÄKKÄÄ-hanke
18.1.2024
Hankkeessa siirretään perinnetietoa ja -osaamista opettamalla lapsia ja nuoria tekemään paikallisia perinneruokia ja -leivonnaisia sekä innostetaan heitä kehittämään uusia paikallisherkkuja, kuten esimerkiksi kuntien omat leivonnaiset. Ruuissa ja leivonnaisissa hyödynnetään hävikki- ja lähiruokaa sekä paikallisia luonnonantimia; marjoja, sieniä ja luonnon yrttejä. Hankkeessa tutustutaan alueen lähiruokatuotteisiin ja tehdään mahdollisuuksien mukaan tutustumisretkiä. Tärkeä osa hanketta on opettaa tekemään ruokaa myös luonnossa, mikä on tärkeä taito myös mahdollisten kriisitilanteiden varalta. Kaikessa tekemisessä huomioidaan kestävä kehitys ja kiertotalousajattelu.
Hanke on Pielisen 4H-yhdistyksen toteuttama kolmevuotinen kehittämishanke, joka toteuttaa Vaara - Karjalan Leaderin strategiaa sekä 4H-järjestön strategiaa Kestävää kasvua tekemällä oppien vuosille 2023-2025. Hankkeen toteutumisaika on 1.1.2024 – 31.12.2026. Hankkeen osatoteuttajana toimii Ilomantsin 4H-yhdistys. Hankkeen toiminta-aluetta ovat Juuka, Nurmes, Ilomantsi ja Lieksan Koli.